Beeld en Geluid voegt Qmusic’s Het Geluid toe aan archief

Opnames waardevolle toevoeging aan collectie Het Geluid van Nederland

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid neemt de geluiden uit het Qmusic-radiospel Het Geluid op in het archief. Via het project Het Geluid van Nederland worden de opnames uit het spel bewaard en online beschikbaar gesteld. In het radiospel, dat vandaag zijn elfde editie start en miljoenen Nederlanders bezig houdt, moeten radioluisteraars de herkomst van alledaagse geluiden weten te raden.

222716 qmusic teaser hetgeluid 4cce1b large 1472459403

Het Geluid van Nederland is een project waarin Beeld en Geluid een deel van de opnames uit zijn unieke geluidenarchief beschikbaar maakt. De collectie bestaat uit alledaagse geluiden en geluiden die Nederland typeren vanaf de jaren 50, en wordt aangevuld door geluidenjagers, -spotters en andere geïnteresseerden, die hun eigen opnames kunnen uploaden.  De collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland. Daarom zijn de opnames uit Het Geluid, die vaak moeilijk te herkennen alledaagse geluiden weergeven, een waardevolle toevoeging aan het archief.

Hergebruik en onderzoek

De collectie geluiden wordt met dit project online toegankelijk gemaakt voor raadpleging én hergebruik, onder de Creative Commons licentie Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie. Deze licentie geeft geïnteresseerden expliciet toestemming om de geluiden te ‘remixen’ en te verspreiden en de resultaten van het hergebruik onder dezelfde voorwaarden delen. Nieuwe bijdragen aan de collectie door deelnemers aan het project worden onder dezelfde licentie beschikbaar gemaakt, zodat hergebruik van deze geluiden ook mogelijk is.

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Kennisland. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.

Het Geluid

Het Geluid is vanaf vandaag iedere dag te horen tussen 07.00 en 19.00 uur op Qmusic. Luisteraars kunnen via de Qmusic app of Qmusic.nl hun antwoord insturen. Ieder uur maken luisteraars kans om het juiste antwoord te geven. Het Geluid start met een waarde van 2.500 euro en loopt bij ieder fout antwoord op met 100 euro.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten