Archief Beeld en Geluid basis voor techno-EP 

Lakker's Struggle & Emerge verkent relatie Nederlanders en water

208024 lakker album cover 1080x721 1657b6 large 1463042716

Het Ierse techno-duo Lakker brengt op 13 mei Struggle & Emerge uit, een maxi-EP die volledig op basis van archiefmateriaal van Beeld en Geluid is gemaakt. De artiesten werden door Beeld en Geluid’s RE:VIVE-initiatief gevraagd om een conceptueel werk te maken door het samplen van geluidsopnames, films en radio- en tv-uitzendingen uit het archief, rond het thema ‘Nederlanders en water’. De EP verkent deze bewogen relatie in geluid en emotie. RE:VIVE en Beeld en Geluid ontleden enkele van de tracks op bgweb.nl/lakker en presenteren daar het originele archiefmateriaal.

Struggle & Emerge ontleent zijn naam aan de wapenspreuk van de provincie Zeeland (Luctor et Emergo) en vangt de complexe relatie tussen de Nederlanders en het water dat hen omringt - onverzettelijk, kolossaal, industrieel.

In het sombere ‘Open Clouds’ worden geluiden gesampled uit uitzendingen van de watersnoodramp, die in 1953 meer dan 1.800 levens eiste. ‘Broken Clouds’ bevat geluiden uit een radio-uitzending de dag nadat de nazi’s de Wieringermeerpolder onder hadden laten lopen als laatste daad van wanhoop voordat zij zich terugtrokken. In ‘Reclamation’ geeft Lakker het terugnemen van land van de zee weer met scheepshoorns tijdens de bouw van Afsluitdijk. De serene track ‘Emergo’ gebruikt het piepen van sluisdeuren als engelachtige synths en geeft het in harmonie samenleven met water weer, terwijl in ‘Fierljeppen’ het speelse van de sport uit de titel tot uiting komt.

Om een beter inzicht in te krijgen in het onderwerp toerde Lakker door heel Nederland en sprak verschillende academische experts. Van onder andere ’s werelds beste watermanagementafdeling op de TU Delft tot een hoogleraar amfibische cultuur aan de VU Amsterdam en kunsthistorici kreeg het duo informatie uit de eerste hand over de eeuwenlange onstuimige relatie tussen Nederlanders en het water. Lakker’s ontdekkingstocht is te zien in de Struggle & Emerge Documentary.

De maxi-EP komt uit op 13 mei bij R&S Records en is verkrijgbaar op vinyl en in digitale formaten. 

RE:VIVE

RE:VIVE is een project van Beeld en Geluid dat de wereld van archieven en muzikanten samenbrengt om mensen het verleden op een nieuwe manier te laten horen. Lakker was de eerste artiest waarmee is samengewerkt. RE:VIVE is daarnaast partner in experimental sampling workshops, waar deelnemers muziek maken met het door RE:VIVE geleverde sample pack. Op 14 mei organiseert het SAE Institute in Amsterdam een sampling workshop. RE:VIVE werkte eerder samen met Red Bull Music Academy. Enkele van de resultaten van deze samenwerking zijn hier te beluisteren.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.