Archief Beeld en Geluid basis voor techno-EP 

Lakker's Struggle & Emerge verkent relatie Nederlanders en water

208024 lakker album cover 1080x721 1657b6 large 1463042716

Het Ierse techno-duo Lakker brengt op 13 mei Struggle & Emerge uit, een maxi-EP die volledig op basis van archiefmateriaal van Beeld en Geluid is gemaakt. De artiesten werden door Beeld en Geluid’s RE:VIVE-initiatief gevraagd om een conceptueel werk te maken door het samplen van geluidsopnames, films en radio- en tv-uitzendingen uit het archief, rond het thema ‘Nederlanders en water’. De EP verkent deze bewogen relatie in geluid en emotie. RE:VIVE en Beeld en Geluid ontleden enkele van de tracks op bgweb.nl/lakker en presenteren daar het originele archiefmateriaal.

Struggle & Emerge ontleent zijn naam aan de wapenspreuk van de provincie Zeeland (Luctor et Emergo) en vangt de complexe relatie tussen de Nederlanders en het water dat hen omringt - onverzettelijk, kolossaal, industrieel.

In het sombere ‘Open Clouds’ worden geluiden gesampled uit uitzendingen van de watersnoodramp, die in 1953 meer dan 1.800 levens eiste. ‘Broken Clouds’ bevat geluiden uit een radio-uitzending de dag nadat de nazi’s de Wieringermeerpolder onder hadden laten lopen als laatste daad van wanhoop voordat zij zich terugtrokken. In ‘Reclamation’ geeft Lakker het terugnemen van land van de zee weer met scheepshoorns tijdens de bouw van Afsluitdijk. De serene track ‘Emergo’ gebruikt het piepen van sluisdeuren als engelachtige synths en geeft het in harmonie samenleven met water weer, terwijl in ‘Fierljeppen’ het speelse van de sport uit de titel tot uiting komt.

Om een beter inzicht in te krijgen in het onderwerp toerde Lakker door heel Nederland en sprak verschillende academische experts. Van onder andere ’s werelds beste watermanagementafdeling op de TU Delft tot een hoogleraar amfibische cultuur aan de VU Amsterdam en kunsthistorici kreeg het duo informatie uit de eerste hand over de eeuwenlange onstuimige relatie tussen Nederlanders en het water. Lakker’s ontdekkingstocht is te zien in de Struggle & Emerge Documentary.

De maxi-EP komt uit op 13 mei bij R&S Records en is verkrijgbaar op vinyl en in digitale formaten. 

RE:VIVE

RE:VIVE is een project van Beeld en Geluid dat de wereld van archieven en muzikanten samenbrengt om mensen het verleden op een nieuwe manier te laten horen. Lakker was de eerste artiest waarmee is samengewerkt. RE:VIVE is daarnaast partner in experimental sampling workshops, waar deelnemers muziek maken met het door RE:VIVE geleverde sample pack. Op 14 mei organiseert het SAE Institute in Amsterdam een sampling workshop. RE:VIVE werkte eerder samen met Red Bull Music Academy. Enkele van de resultaten van deze samenwerking zijn hier te beluisteren.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten