Inschrijving gratis lezingen Erik Scherder en Henkjan Honing bij Beeld en Geluid geopend

Tijdens de Nationale Museumweek (16 t/m 24 april) stelt Beeld en Geluid onder het thema ‘Ons echte goud in Beeld en Geluid’ het geheugen centraal: welke rol speelt het bij het kijken en luisteren naar beeld en geluid? Wetenschappers Henkjan Honing en Erik Scherder vertellen erover tijdens gratis lezingen. Aanmelden voor de lezingen is nu mogelijk via beeldengeluid.nl/onsechtegoud.

 

201316 honing 9bf1bd large 1459501178

Henkjan Honing - “Iedereen is muzikaal”

Zondag 17 april – 10:00-12:00 uur - aanmelden

Het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent en meeklappen op muziek kunnen we allemaal. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En wat heeft het met muzikaliteit te maken? 

Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast.

 

199444 scherder 4307ca large 1458579113

Erik Scherder - “De hersenen gaan voluit op beeld en geluid”

Zondag 24 april – 10:00-12:00 uur - aanmelden

Kijken naar beelden die je aanspreken, je verwonderen, waarbij je kan fantaseren en waarbij je kan wegdromen… Welke netwerken in de hersenen zijn daar allemaal niet bij betrokken! Ongelooflijk indrukwekkend voor jong en oud.

Precies dit geldt ook voor het luisteren naar muziek, zeker als het emotioneert. Wat dacht je van zingen, of zélf een muziekinstrument bespelen. Spannend is ook dat zelfs beginnen met het bespelen van een instrument op oudere leeftijd, hele positieve effecten in de hersenen laat zien. Het is dan ook heel begrijpelijk dat muziek wordt ingezet als 'medicijn', als therapie bij mensen met wat meer kwestbare hersenen, bijvoorbeeld bij mensen met een dementie, bij mensen met hersenletsel na een trauma of bij mensen met autisme.

Neuropsycholoog Erik Scherder laat zien dat de hersenen voluit gaan op beeld en geluid!

Programma

In het programma worden archiefbeelden uit de regio en rond de in de lezingen besproken thema’s vertoond. Het programma van de lezingen ziet er als volgt uit:

10:00 - 10:15 uur ontvangst met koffie en thee

10:15 - 11:45 uur vertoning archiefbeeld uit de regio en rond thema + lezing

11:45 - 12:00 uur vragenronde en afronding ochtend

 

Arrangementen voor alzheimerpatiënten

Tijdens de Museumweek organiseert Beeld en Geluid in samenwerking met Alzheimer Nederland speciale arrangementen voor alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers uit de regio. De inschrijving liep via lokale zorginstellingen. Inmiddels zijn alle plekken vervuld.

Tijdens het alzheimerarrangement krijgen alzheimerpatiënten uit de regio Gooi en Vecht voor hen herkenbaar archiefmateriaal te zien en halen ze samen met hun mantelzorgers en medewerkers van Beeld en Geluid herinneringen op aan vervlogen tijden. De medewerkers van Beeld en Geluid worden speciaal voor het arrangement getraind door Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken, voor het omgaan met mensen met dementie.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.