Geheugen centraal tijdens Museumweek bij Beeld en Geluid

16 t/m 24 april: Gratis lezingen van wetenschappers en alzheimerarrangementen

HILVERSUM - Tijdens de Nationale Museumweek (16 t/m 24 april) stelt Beeld en Geluid onder het thema ‘Ons echte goud in Beeld en Geluid’ het geheugen centraal: wat onthoud je, en waarom? Wetenschappers, onder wie Erik Scherder, vertellen erover tijdens gratis lezingen.  In filmprogrammering passeren films over het onderwerp de revue en kunnen bezoekers genieten van archiefbeeld uit de regio. Ook organiseert Beeld en Geluid in samenwerking met Alzheimer Nederland speciale arrangementen voor alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers uit de regio.

 

Beeld en Geluid bewaart en presenteert meer dan 100 jaar bewegend geheugen van Nederland in beeld en geluid. Juist de persoonlijke herinneringen, die hier voor veel mensen aan verbonden zijn, vormen het uitgangspunt voor de activiteiten tijdens de Museumweek. De aanmeldingsmogelijkheid voor de lezingen komt binnenkort beschikbaar op de website van Beeld en Geluid.

Alzheimer-arrangement

Tijdens het alzheimer-arrangement krijgen alzheimerpatiënten uit de regio Gooi en Vecht voor hen herkenbaar archiefmateriaal te zien en halen ze samen met hun mantelzorgers en medewerkers van Beeld en Geluid herinneringen op aan vervlogen tijden. De medewerkers van Beeld en Geluid worden speciaal voor het arrangement getraind door Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken, voor het omgaan met mensen met dementie.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten