Vroegste Nederlandse videogames in archief van Beeld en Geluid

Zo’n 50 games van de Nederlandse gameproducent Radarsoft opgenomen in de collectie van Beeld en Geluid

195487 img 9295 d73fe4 original 1455272889

Maandag 15 februari ontvangt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uit handen van de Nederlandse gameontwikkelaar Radarsoft een belangrijke collectie vroege videogames, waaronder populaire titels als Hopeloos en Eindeloos. Deze zijn in de jaren 80 uitgebracht voor de Commodore 64 en MSX computers. Tot de collectie behoren ook meerdere bekende educatieve games, zoals Topografie Nederland en Tempo Typen, die werden gebruikt in het NCRV-televisieprogramma It's All in the Game.

Mediaconsumptie in Nederland beperkt zich allang niet meer tot de traditionele kanalen van radio en televisie. Daarom heeft Beeld en Geluid, het media-archief in Hilversum, besloten zijn archief uit te breiden met nieuwe verzamelgebieden, zoals videogames en internetcultuur.

"Onze doelgroep wil kunnen ervaren hoe videogames zich hebben ontwikkeld tot een volwaardig onderdeel van de dagelijkse mediaconsumptie. Het bewaren en speelbaar houden van de belangrijkste Nederlandse gameproducties is daarom onontbeerlijk voor ons archief."

Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid

"Vanuit het oogpunt van nostalgie vinden wij het belangrijk dat ook een jong publiek kennis kan blijven nemen van deze tijd. Voor veel mensen vormen deze oude games een moment van herkenning. Vaak waren games de eerste kennismaking met de computer."

Edwin Neuteboom, mede-oprichter van Radarsoft

Nationale agenda

De overdracht van de Radarsoft-collectie aan Beeld en Geluid valt samen met de eerste expertbijeenkomst in het kader van een nationale agenda voor duurzame archivering van videogames. Universiteiten, hogescholen, culturele instellingen en vertegenwoordigers uit de game-industrie komen maandag 15 februari samen bij Beeld en Geluid om te bepalen wat nodig is om het game-erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Vooral het interactieve karakter van games en de verschuiving van offline naar online maken het bewaren van games een ingewikkelde opgave.

Beeld en Geluid organiseert op dinsdag 16 februari a.s. een publiek toegankelijk Kenniscafé over game-archivering. Te gast is onder meer Eric Kaltman, game-archivaris en onderzoeker bij University of California, Santa Cruz. Aanmelden kan gratis via EventBrite.

Over Radarsoft

Radarsoft, opgericht door Cees Kramer, Edwin Neuteboom, Nardo Jacobs en John Vanderaart in 1984, is een van de Nederlandse pioniers op het gebied van gameproductie. De succestitel van Radarsoft in 1985, Eindeloos, verkocht 15.000 exemplaren in twee weken, voor die tijd een ongekend aantal. De speler moest met een helikopter door een doolhof vliegen. De bedoeling was de uitgang in de vorm van een hart te vinden. Het smoothscrolling was uniek in die tijd. Tegenwoordig ontwikkelt Radarsoft educatieve multimediasoftware voor scholen.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten