Beeld en Geluid lanceert boek 'De Nederlandse Documentairefilm 1965-1990' 

Bert Hogenkamp schetst de ontwikkeling van een filmgenre in het televisietijdperk

Bert Hogenkamp, als mediahistoricus verbonden aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, belichtte vanmiddag tijdens IDFA de rijke traditie van de Nederlandse documentairefilm aan de hand van een aantal filmfragmenten. Vervolgens reikte hij het eerste exemplaar van zijn boek uit aan filmmaker Frans Bromet.

Het boek De Nederlandse Documentairefilm 1965-1990 laat zien dat de Nederlandse documentaire al geruime tijd wereldfaam geniet. Dankzij de draagbare camera en lichtgevoelige film bewegen documentairemakers zich vanaf de jaren 60 letterlijk vrijer om de ontwikkelingen in de maatschappij vast te leggen. Of dit nu in het ‘magies centrum’ Amsterdam is of in het door een burgeroorlog geteisterde Afrikaanse land Biafra. Gaandeweg is niet langer de bioscoop maar de televisie het platform voor financiering en vertoning van documentaires.

Bert Hogenkamp was tussen 2008-2015 bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij publiceerde eerder de boeken: De Nederlandse documentairefilm 1920-1940 (1988) en De documentairefilm 1945-1965. De bloei van een filmgenre in Nederland (2003).

Naar aanleiding van het eerste boek van Bert Hogenkamp publiceert Beeld en Geluid de longread De oorsprong van de Nederlandse documentaire online. Deze publicatie, geschreven door mediahistoricus Bas Agterberg, is verrijkt met fragmenten uit een aantal belangrijke documentaires, zoals Mooi Holland (1915) en de regeringsfilm Holland Neutraal, ook bekend als de Leger- en Vlootfilm uit 1917.

“Berts boek leest als een avonturenfilm dankzij alle anecdotes„ Andrea van Pol, radio- en televisiepresentator

Noot voor de redactie:

Het rijk geïllustreerde boek bevat 352 pagina’s en kost € 29,90 in de boekhandel. Voor een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Uitgeverij Boom, Anne Meijer, tel. 020-5218926 of a.meijer@uitgeverijboom.nl

Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten