Beeld en Geluid lanceert boek 'De Nederlandse Documentairefilm 1965-1990' 

Bert Hogenkamp schetst de ontwikkeling van een filmgenre in het televisietijdperk

Bert Hogenkamp, als mediahistoricus verbonden aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, belichtte vanmiddag tijdens IDFA de rijke traditie van de Nederlandse documentairefilm aan de hand van een aantal filmfragmenten. Vervolgens reikte hij het eerste exemplaar van zijn boek uit aan filmmaker Frans Bromet.

Het boek De Nederlandse Documentairefilm 1965-1990 laat zien dat de Nederlandse documentaire al geruime tijd wereldfaam geniet. Dankzij de draagbare camera en lichtgevoelige film bewegen documentairemakers zich vanaf de jaren 60 letterlijk vrijer om de ontwikkelingen in de maatschappij vast te leggen. Of dit nu in het ‘magies centrum’ Amsterdam is of in het door een burgeroorlog geteisterde Afrikaanse land Biafra. Gaandeweg is niet langer de bioscoop maar de televisie het platform voor financiering en vertoning van documentaires.

Bert Hogenkamp was tussen 2008-2015 bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij publiceerde eerder de boeken: De Nederlandse documentairefilm 1920-1940 (1988) en De documentairefilm 1945-1965. De bloei van een filmgenre in Nederland (2003).

Naar aanleiding van het eerste boek van Bert Hogenkamp publiceert Beeld en Geluid de longread De oorsprong van de Nederlandse documentaire online. Deze publicatie, geschreven door mediahistoricus Bas Agterberg, is verrijkt met fragmenten uit een aantal belangrijke documentaires, zoals Mooi Holland (1915) en de regeringsfilm Holland Neutraal, ook bekend als de Leger- en Vlootfilm uit 1917.

“Berts boek leest als een avonturenfilm dankzij alle anecdotes„ Andrea van Pol, radio- en televisiepresentator

Noot voor de redactie:

Het rijk geïllustreerde boek bevat 352 pagina’s en kost € 29,90 in de boekhandel. Voor een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Uitgeverij Boom, Anne Meijer, tel. 020-5218926 of a.meijer@uitgeverijboom.nl

Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.