Nieuwe presentatievormen van archiefbeeld mijnverleden in Limburgs Museum

Op zondag 8 november aanstaande presenteert het Limburgs Museum een bijzonder programma waarin historisch filmmateriaal uit de archieven van Beeld en Geluid en EYE Filmmuseum over de mijnen wordt gecombineerd met livemuziek van Joep Pelt. Tijdens het programma wordt ook de VR-applicatie Mijn Explorer van Beeld en Geluid gepresenteerd, waarin archiefbeeld in een virtuele tour door een mijn te zien is. 


Mijnverleden in archiefbeeld en muziek
Als kind van Limburgse ouders groeide zanger-gitarist Joep Pelt uit Amsterdam op met de muziek van Carboon. Dit jaar speelt Pelt deze liedjes opnieuw in Limburgse theaters, samen met de originele bandleden van Carboon.
  

In het programma in het Limburgs Museum speelt hij bij uniek historisch filmmateriaal uit de periode 1916 tot en met 1927 door hem gearrangeerde muziek, die geïnspireerd is door verhalen en herinneringen uit de mijnstreek. Tussen de films door verhaalt Joep over zijn gevoelens voor dit land van zijn (voor)ouders. De films zijn speciaal voor dit programma gedigitaliseerd en voor vertoning geschikt gemaakt door het EYE Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Beeld voor Beeld Festival produceerde het programma in het kader van 2015 Jaar van de Mijnen. Vertoond worden vanaf 14 uur:

- Staatssteenkoolmijnenbedrijf Heerlen (Otto van Nijenhoff, 1927)

- Koningin Wilhelmina bezoekt staatsmijnen Acte 2 (1927)

- Steenkool: Het zwarte goud (Ludwig Beck, 1925)

- Bruinkoolvelden Carisborg (1916)

- Begrafenis slachtoffers mijnramp Heerlen (1925)

- Koningin Wilhelmina bezoekt staatsmijnen Acte 1 (1927)

In Virtual Reality de mijn in
Het programma gaat om 15.40 uur verder met de presentatie van de Mijn Explorer een virtual reality-applicatie voor Oculus Rift-bril, dit jaar ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De gebruiker maakt een virtuele tocht ondergronds door een mijn. Het archiefmateriaal is bewerkt en voorzien van een wonderlijk diepte-effect. Op het mijntreintje gaat de spectaculaire tocht drie minuten door mijngangen. Onderweg vertelt een mijnwerker (de stem van acteur Rufus Hegeman van Toneelgroep Maastricht) over het werken ondergronds aan de hand van indringende archieffilmbeelden die her en der in de mijngang opduiken.

De Mijn Explorer is tot en met 5 januari 2016 te beleven in het Limburgs Museum.

Hier en daar een Marokkaan
Tot slot van de themamiddag wordt vanaf 15.50 uur de documentaire
Hier en daar een Marokkaan vertoond (50 minuten). De film van Joost Tholens uit 1970 schetst een portret van twee Marokkaanse arbeidsmigranten: Achmed Elmarzak (mijnwerker in de Heerlense Oranje Nassaumijn I) en Mohammed Lachab (werkzaam in een schrootbedrijf in Heerlen). Ze worden gevolgd bij hun werk en in hun vrije tijd. De filmmaker bezoekt ook hun gezinnen die nog in hun geboorteland wonen. In 2015 is deze tv-documentaire opnieuw ondertiteld, waardoor de kijker kan doordringen in de wereld van deze gezinnen. Opvallend is de openhartigheid van de mannen en hun geliefden. Heimwee is een cruciale factor. Bijzonder zijn de opnames uit Heerlen en omgeving: straatbeelden, het uitgaansleven, winkelen, vrijetijd in het gezellenhuis en het werk in de Oranje Nassau mijn.

Het programma van deze middag komt tot stand in samenwerking met Beeld voor Beeld Festival en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De themamiddag is toegankelijk met een regulier toegangsbewijs voor het Limburgs Museum.

Historische mijnfilms
zondag 8 november
14:00 - 16:45 uur

Limburgs Museum (recht tegenover het NS-station)
Keulsepoort 5
Venlo

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten