“Bruikleen XL” tussen Teylers Museum en Beeld en Geluid

Beeld en Geluid leent kennis uit

Voor de tentoonstelling Overal muziek leende Teylers Museum begin dit jaar zo’n 50 objecten uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Teylers en Beeld en Geluid gaan nu een stap verder door naast deze reguliere bruikleen van objecten ook de aanwezige kennis uit te lenen. Deskundigen van Beeld en Geluid reizen in de herfstvakantie achter de uitgeleende objecten aan naar Haarlem. Zij geven daar presentaties en rondleidingen over de objecten die daar staan opgesteld.

Tijdens de rondleiding vertellen vrijwilligers meer over de achtergronden van o.a. de Berliner Gramophone en de Idzerda zender, waarmee op 6 november 1919 de allereerste radio-uitzending in Nederland is gemaakt. Ook geven zij vinylpresentaties waarin ze uitleggen hoe vanuit de ontdekking van de geluidsgolf de lp is ontstaan.

Tijden en Prijzen

De rondleidingen en een demonstratie over tinfolie worden dagelijks gegeven van zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober. De vinylpresentatie wordt gegeven op zaterdag 17 oktober, zaterdag 24 oktober en zondag 25 oktober. Alle activiteiten van Bruikleen XL zijn gratis voor de bezoekers van het museum.

Vinylpresentatie:
Zaterdag 17 oktober, zaterdag 24 oktober en zondag 25 oktober, 13.00 en 14.00 uur.

Rondleidingen en Tinfolie-demonstraties:
Zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober: dagelijks om 13.30 en 14.30 uur
Zondag 18 t/m vrijdag 23 oktober zijn er extra rondleidingen om 15.30 uur

Contactpersoon
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.