Beeld en Geluid maakt filmarchief Nederlands mijnverleden online toegankelijk

Instituut viert Jaar van de Mijnen met publicatie archiefmateriaal en VR-applicatie

Ter gelegenheid van het Jaar van de Mijnen 2015 (M2015) publiceert Beeld en Geluid online een grote collectie archieffilms rond het leven en werken in de Nederlandse mijnen. Onderdeel van deze collectie is het volledige bedrijfsarchief van DSM (voorheen De Nederlandse Staatmijnen), dat voor het eerst online beschikbaar is. Behalve online presenteert Beeld en Geluid dit nieuw gedigitaliseerde archiefmateriaal ook in een VR-applicatie waarin de gebruiker een virtuele rondleiding door een mijn krijgt. Deze applicatie voor de Oculus Rift zal op verschillende locaties in de mijnstreek te ervaren zijn.

In 2015 is het 50 jaar geleden dat minister Den Uyl aankondigde de Nederlandse staatsmijnen te gaan sluiten. De publicatie van het mijnenarchief complementeert de activiteiten die de voormalige mijnstreek tijdens dit themajaar over haar verleden én toekomst organiseert. Met de online beschikbaarstelling van het beeldmateriaal zet Beeld en Geluid het mijnverleden op de kaart als Nederlands erfgoed en brengt het de geschiedenis van de mijnstreek dichtbij voor iedereen: van het dagelijks leven, de technologische ontwikkelingen, feest en rouw tot de uiteindelijke de sluiting en sloop van de mijnen.

In het chronologische overzicht van de geschiedenis van de mijnstreek op inbeeldengeluid.nl/mijnen is behalve materiaal uit de DSM-collectie ook een selectie Polygoon-journaals, RVD-films en een enkele amateurfilm opgenomen. Sommige van de films zijn speciaal voor deze publicatie voor het eerst gedigitaliseerd en anderen zijn opnieuw gescand in een hogere resolutie dan voorheen.

Mijn Explorer: in virtual reality de mijn in
Naast online biedt Beeld en Geluid ook een andere manier om het leven onder de grond te ervaren: het instituut presenteert Mijn Explorer, een applicatie voor de VR-bril Oculus Rift, waarin de gebruiker tijdens een virtuele rondleiding door een mijn archiefmateriaal te zien en te horen krijgt. Terwijl de gebruiker afdaalt in een mijnschacht vertelt een mijnwerker, ingesproken door Rufus Hegeman (Toneelgroep Maastricht), over het leven onder de grond.

Mijn Explorer beleeft zijn primeur op de opening van de Maand van de Geschiedenis op 30 september en is vervolgens te ervaren in het Nederlands Mijnmuseum ( 5 oktober t/m 20 oktober 2015) en het Limburgs Museum (5 november 2015 t/m 5 januari 2016).

De ontwikkeling van Mijn Explorer is mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrages van CLICKNL en Jaar van de Mijnen 2015 (M2015).
Contactpersoon
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten