3FM presents Your Serious Radio - nieuwe tentoonstelling Beeld en Geluid

50 jaar 3FM aanleiding voor eerste radiotentoonstelling van instituut

Your Serious Radio is de titel van de nieuwe tentoonstelling van Beeld en Geluid die op 2 oktober open gaat. Bezoekers pluggen hier letterlijk met een koptelefoon in op de jaren waarin zíj naar 3FM luisterden. In deze tijdelijke tentoonstelling legt Beeld en Geluid voor het eerst het accent op radio, een medium dat een groot deel van het audiovisuele archief vormt. Aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling is het 50-jarig bestaan van 3FM op 11 oktober dit jaar.

In de tentoonstelling Your Serious Radio neemt Beeld en Geluid bezoekers mee langs de soundtrack van hun jeugd. 3FM is de afgelopen vijftig jaar voor meerdere generaties een vaste waarde. Door het luisteren naar radio ontdek je je muzieksmaak, begrijp je wat 'gaaf' is, weet je waar je bij wilt horen en kun je je afzetten tegen je ouders. De radio was en is daarbij de verbindende factor en helpt bij het ontwikkelen van de eigen identiteit van inmiddels meerdere generaties. Populaire radioprogramma's en hun jingles, de muziek met de verhalen en stemmen van de DJ’s vormen daarmee de soundtrack van onze jeugd.

In Your Serious Radio gaan bezoekers vanaf 2 oktober op basis van “profiling” terug naar hún jeugd, de tienerkamer, de muziek, de feestjes, de brommer, de radioprogramma’s en de stemmen van toen. Alle hoogtepunten uit 50 jaar 3FM zijn terug te luisteren en bovendien gaan bezoekers zelf aan de slag. Ook kinderen hoeven niet stil te zitten. Zij ontdekken 3FM met speciaal voor hen ontwikkelde activiteiten Stoorzenders (6-12 jaar) en Radio Actief (4-6 jaar).

Your Serious Radio is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

3FM presents Your Serious Radio
tentoonstelling in Beeld en Geluid
2 oktober 2015 - 26 juni 2016

Contactpersoon
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten